kirjavinkki | the fault in our stars

Nimi: Tähtiin kirjoitettu virhe (eng. The Fault in our Stars)
Kirjailija: John Green
Julkaistu: alkuperäisellä kielellä 2012, suomeksi 2013
Sivuja: 340

Alkuasetelma saattaa vaikuttaa masentavalta: 16-vuotias Hazel on sairastanut kilpirauhassyöpää, ja vaikka syöpä on poissa, keuhkoissa olevat etäpesäkkeet pakottavat Hazelin ottamaan happisäiliön mukaan joka paikkaan. Hazelin äidin mielestä hänen on hyvä käydä vertaistukiryhmässä, eikä jäädä neljän seinän sisään. Onnekseen Hazel suostuu, koska muuten hän ei tapaisi Augustusta. Augustuskin on syövästä selvinnyt, mutta hän on menettänyt sille toisen jalkansa. Hazel ja Augustus tutustuvat ja tarinansa alkaa siitä.

kuvat: npr.org ja notkopeikko.blogspot Kirja itsessään ei ole masentava, vaikka keskeisenä aiheena onkin syöpä. Hazel, Augustus ja "Gusin" kaveri Isaac viljelevät repliikeissään ahkerasti mustaa huumoria syövästä, jolle nauraessa miettii, saisiko tällaiselle jutulle oikeasti nauraa. No, jos se on syöpäpotilas, joka niitä juttuja murjaisee, niin saa kai.

"Miten silmät?" 
"Ihan hyvin, ainoa pulma on siinä, että ne eivät ole päässäni."
"Hyvä juttu. En yritä kisata enkä mitään, mutta koko kroppani on pelkkää syöpää."
Kirjan henkilöt ovat hyvin älykkäitä ja teksti on paikoin hyvin syvällistä. Ihan oikeasti.

Keskeisessä osassa kirjaa on epätodellinen kirja Viistoa valoa, joka loppuu kesken. Kyseessä on Hazelin lempikirja ja hän haluaisi palavasti selvittää, mitä kirjan henkilöille tapahtuu jatkossa. Niinpä hän ja Augustus matkaavat Amsterdamiin kirjailijan kotiin ottamaan asiasta selvää. Matka ei suju aivan suunnitelmien mukaan, mutta nuorten suhde syvenee.

Matkan jälkeen kirja on nopeasti ja surullisesti ohi.

Pääasiassa olen kuullut paljon ylistystä tästä kirjasta, joten siksi olinkin niin innoissani aloittaessani tämän. Kirja oli osuva ja todentuntuinen. Se herätti paljon tunteita. Pidin kirjasta todella paljon, ja aion ehdottomasti etsiä käsiini toisia kyseisen kirjailijan teoksia. Suosittelen lukemaan lämpimästi. :)

4 comments:

leave a comment, be nice.